Kontakt og Læs Mere

C12H22O11

Kort sagt: Sukker

Vi spiser alt for mget sukker. Det gør os tykke og syge. Men vi bliver ved!

Noget sukker er brunt, andet hvidt, nogle gange ser man det ikke, måske er det honning, ahornsirup, alkohol, juice, sodavand eller i mange andre former. 

Uanset hvordan det former sig er det farligt. Nogle eksperter siger sågar det er den rene gift. Derfor er det vigtigt, at du spiser mindst mulig sukker. Sukker er energi, og får du ikke forbrændt denne energi ender den som de ekstra kilo på sidebenene. De ekstra kilo på sidebenene kan igen give dig Diabetes Type2.

På godt jysk er er hvad man kan kalde træls.

 

Overvægten slår ihjel!

Det er vel ikke nogen hemmelighed, at mange har svært ved at holde vægten nede. Det er helt modsvarende vores ofte ændrede livsstil. Vi vælger ofte den lette løsning og vælger mad der er lavet klart og som blot skal varmes. Vi spiser mere og mere fast food i form af en pizza, kebab eller vi tager den lette løsning og spiser ude. Disse former for mad kan være meget velsmagende og se rigtigt sunde ud. Det er desværre ikke altid tilfældet. Mange gange indeholder de sukker i en eller flere af de mange former. Andre gange er det i form af hvidt brød, pasta, ris eller kartofler. 

Faktisk er det netop den mad man som barn blev fodret med, som har et minus. Faktisk får man som det første som diabetiker at vide: Undgå hvidt brød, ris, pasta og kartofler. De omdannes til kulhydrater. Altså til den sukker som vi ikke kan omdanne. Så det skal man huske når man ser sit barn kæmpe med den sidste kartoffel!

Slik som en vingummibamse eller en cola går hurtigt ind i blodet. Og dermed hæver det insulinspejlet markant. Det samme ser man med kulhydraterne i hvidt brød. Det indeholder næsten ikke faste dele, men omdannes hurtigt til glukosemolekuler. Dette er også grunden til at fuldkornsbrød, mørkt brød er mere sundt. Eller et helt æble i forhold til et glas æblejuice eller most. Det snyder og er med til at gøre os syge. 

 

 

Sukker forøger risikoen for diabetes

Er insulin spejlet forøget har man en forøget risiko for at få en insulinresistens. Sukker er ikke den eneste faktor i dette. Men det er i kombination med overvægt, forøget alkoholforbrug og mange af de andre livsstilsfaktorer samt arvelighed blandt det der kan udløse diabetes.

 

Hvorfor skriver jeg denne artikel?

Det har en helt særlig årsag. Tilbage i februar sidste år, altså nu 1½ år siden fik jeg konstateret diabetes II. 

Efter gennem længere tid at have haft ubehag og især problemer med at sove grundet nogle underlige og ulidelige smerter i fødder og ben, efter at have været hos læge og speciallæger, kom jeg til undersøgelse på neurologisk ambulatorium på vort lokale sygehus. Her skulle man lave en rygmarvsprøve. Før dette indgreb bliver lavet, skal man have checkket at der ikke er for stort tryk i hjernen. Dette sker ved at man se på synsnerven. Da den pågældende læge var uerfaren og jeg samtidig har en øjensygdom, der gør at det kan være vanskeligt at se synsnerven, blev overlægen tilkaldt. Han mente der var andre årsager til mine problemer. Han bad om en række nye (og for hvilken gang? ..blodprøver). 

 

Svaret kom nogle dage senere. Sygeplejersken jeg talte med i telefonen sagde kort: "Du har diabetes!" 

Det var ikke lige det jeg havde forventet, da den neurologiske speciallæge jeg havde konsulteret i over et år, netop havde meddelt: "Det eneste vi er sikre på er; du har ikke diabetes!" 

 

Medicinsk tablet behandling

Fra start er jeg blevet sat i en tabletbehandling. Først med Metformin, der typisk er første valg. Jeg kan dog ikke tåle Metformin. Det slår min mave i stykker og bivirkningerne her er meget store. Min læge fortalte mig, at det var det eneste produkt. De andre tabletter er meget dyrere og har samme eller værre bivirkninger!  

Man stoler på lægen, og fortsætter behandlingen. Samtidig måler jeg mit blodsukker 2 gange dagligt. Morgen og aften, fastende. Jeg kunne slet ikke få blodsukkeret ned på de niveauer som er normale. Selv med motion og masser af kål!

Igen var det den Neurologiske afdeling der var mig behjælpelig og fik mig tilknyttet en diabetes læge. Pludselig kunne jeg få medicin, stadig i pilleform, som jeg kunne tåle. Der var stor forskel i prisen, men der har været et tåleligt liv siden. Jeg får Glimipirid og Jardiance. Derudover får jeg medicin mod forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

Jeg har lagt min kost om med masser af kål og grønt, ligesom jeg cykler og vandrer meget. Desværre har jeg haft menge problemer med fødder, så i perioder har jeg ikke kunne dyrke motion. Er fødderne ok vandrer jeg typisk 30-50 km pr uge.

Jeg måler nu kun blodsukker for en kontrol, typisk et par gange om måneden.  

 

Stadig problemer

Selvom jeg er i god behandling, og føler at sundhedsvæsnet nu tager godt hånd om mig, har jeg stadig mange problemer i min dagligdag. 

Blot her i nat, sov jeg først efter kl okken 4, trods at jeg har fået medicin, som skulle hjælpe på mine nervesmerter. Jeg har trods godt fodtøj og ofte besøg hos min dygtige fodspecialist igen og igen blå negle. Jeg har føleforstyrrelser i fødder og ben.

For tiden er jeg under udredning for problemer med nerver i nakken. Nogle læger mener det skyldes diabetes. Andre mener der er andre årsager. Der er også potensproblemer, men jegt tænker der skal nok blive løst, når alt andet er under kontrol. Min vægt er blevet reduceret en del. ca. 15 kilo, hvilket nok også er godt for hjertet.

 

Denne artikel er således både lidt om diabetes II, men også omkring min egne oplevelser med denne "lorte-sygdom"! 

Du er altid velkommen til at kontakte mig omkring din diabetes.