Kontakt og Læs Mere

Kom igang med at løbe

Her i forsommeren, hvor vejret bliver bedre og bedre, tænker vi også mere på os selv. Vi skal slankes lidt. Vi skal have større muskler. Lidt solbrændt og lækker.

Mange går med tanken om at komme i gang med at dyrke lidt motion. For mange er det ensbetydende med at starte med at løbe. En helt igennem god beslutning.

Pas på overbelastning i starten

Er man ikke vant til at dyrke motion, skal man ikke gå i gang med en marathon den første dag. Det er vigtigt at få opbygget træningen gradvist, så både ben og hjertet kan følge med.

Du vil kunne løbe længere og længere. Hjerte og åndedrættet kommer let op i kadence. I løbet af få uger vil du kunne løbe en 5 - 8 km 3 - 4 gange om ugen.

Det er helt fantastisk. Du har helt sikkert fået dit ego poleret. Du er nu klar til at melde dig til de første store motionsløb.

Det er så også nu, at du begynder at få problemer, for dine muskler, sener, brusk, knogler og fødder er slet ikke klar til de store anstrengelser endnu. Så skader, store som små viser sig.

Den gode måde at starte på er faktisk i planlægningen. Sæt dig mål for hvor langt og hvor hurtigt din løbetræning skal være.

Start meget moderat. 2-3 kilometer 3 gange om ugen. Du kan veksle mellem let løb og gang. Få hjertet og åndedrættet med. Stille og roligt.

Du kan nu gradvist gøre løbe delen længere og mindre gang. Efter et par uger, løber du de 3 km i et jævnt tempo uden problemer.

Du kan nu gå videre til det næste mål. Du bør kun øge med 10% om ugen. Øg ikke hastigheden før du har dine “ben” med dig. Du skal ikke føle dig ødelagt efter at have været ude at løb. Åndedrættet er med garanti bedre med en dine ben, så lad dig ikke friste til at give for meget gas.

Intervaltræning giver en hurtig opbygning af dit åndedræt, og det giver også en god muskelopbygning. Desværre kan de også være medvirkende til belastningsskader. Derfor bør du bruge denne træningsform med måde.

Løbeteknikken er noget du er nødt til at arbejde med. Det er ikke nok blot at tænke i at sætte det ene ben foran det andet. Sko og underlag har stor betydning. Nogle sportsbutikker tilbyder analyse af løbeteknikken, giver rådgivning om sko og indlæg. Det er klogt, at konsultere fagfolk og betale sig fra skader.

Gadgets Internettet bugner af løbegadgets

Det er en rigtig god ide, at du har sat dig mål, og med apps som eks. Endomondo eller Google Fit, styrer du fint mod dine mål. Når du har det hele som en fast del af din dagligdag, og vil mere kan du kigge dig om efter mere avancerede gadgets.

Anden motion

Det største problem ved at dyrke løb som motionsform, er de meget ensartede bevægelser og belastningen af hofte, ben og fødder. Kombinerer du din motion med flere former for træning, opnår du en bedre form for træning af hele kroppen. Svømning er oplagt, da det styrker muskler i hele kroppen, uden at du får overbelastningsskader. I motionscentret kan du målrettet styrke muskelgrupper. Du kan også styrke hjerte og lunger gennem ex. spinning. Dette vil også hjælpe dig på løbeturen. Det er også nu, at du kunne tænke i andre sportsgrene: Tennis, golf, badminton, cykling, fodbold mv.. Havearbejde er også en god motionsform!

Det vigtigste er at du kommer igang. Det betyder rigtigt meget for dit velbefindende.