Kontakt og Læs Mere

Hjælp! Jeg er bidt af en skovflåt

Det behøver ikke være alvorligt.

Men det skal tages alvorligt. Skovflåter er grundet risikoen for overførsel borrelia infektioner et af de farligste dyr i den danske fauna.

Undersøgelser viser der kommer flere og flere skovflåt, samtidig med at de også kommer tættere på os. Det tilskrives blandt andet at vi i disse år har flere rådyr, og de kommer tættere på vore haver. Rådyr er blandt det største bærere af flåter. Hunde og katte får også let flåter, så vi får flåterne ind i huset.

Skovflåten er en blodsugende mide, den bliver 2 - 5 år gammel. Flåten har i dens levetid tre “måltider” og tre vokseperioder. En flåt ynder at sidde et varmt og fugtigt sted på kroppen. Den kan vente et døgns tid, før den bider sig fast og begynder at “spise”. Bliver den ikke forstyrret kan den sidde eller kravle i op til ca. 14 dage. Når den er mæt, lader den sig falde af.

Den vokser til en voksen skovflåt, lægger æg og dør. En flåt sidder typisk på grene og langt græs. Her venter den på et “offer” skal komme forbi. Den leder rundt på kroppen og finder et sted at spise. Det farlige ved flåter er når den går i gang med måltidet, hvor den kan overføre borrelia. Det er en virus som kan være livstruende. Samtidig er symptomerne individuelle og mangeartede.

Flere kendte været hårdt ramt af borrelia.

I pressen har man kunne læse om TV-lægen Jannie Helle, TV-journalisten Jes Dorph Petersen og tidl. minister og generalsekretær for Red Barnet Mimi Jacobsen.

Alle har haft forskellige symptomer og værst var det for Jannie Helle, der døde i 2010, kun 50 år gammel. Hun måtte til USA og Tyskland for at få diagnosen stillet. Alt imens hun havde symptomer som for sklerose.

 

Symptomer

Symptomer som måske kan relateres til bid fra flåter:

Ekstrem træthed

Feber

Influenza, som bare bliver ved og ved

Smerter i led og muskler

Hovedpine / migræne

Svimmelhed

Synsforstyrrelser

Lammelser

Ondt i ryggen

Føleforstyrrelser

Hukommelsesbesvær

Koncentrationsproblemer

Søvnproblemer

Øget følsomhed for lys og lyd

Generel ubehag

 

Sikkert tegn

Et sikkert tegn på man har fået borrelia er, hvis man ser et rødt rundt udslæt omkring bidstedet. Det er dog ikke ensbetydende med, at uden udslættet er man også fri for infektion. Så vær opmærksom på symptomerne og gå til læge.

 

Har du en flåt

Brug en flåttang eller neglene. Tag godt under flåten og løft den af huden. Hold øje med bidstedet. Skifter det karakter og du ser en rød ring blive større og større omkring bidstedet, skal du opsøge læge.

Populært lige nu

Flere artikler

Kort sagt: Sukker Vi spiser alt for mget sukker. Det gør os tykke og syge. Men vi bliver ved!...

Video

Flere videoer
Watch the video